Serek wiejski przepisy

serek wiejski

Kiedy za zewnątrz ciepło, zwiększa się ochota na lekkie i smaczne dania, których zjedzenie poprawi nam nastrój i, co ważne dla wielu kobiet, nie wpłynie niekorzystnie na nasz wygląd.
Serek wiejski, choć początkowo niepozorny produkt spożywczy, może być serwowany na wiele sposobów. Przekonaj się o tym sama.

W 1992 roku na rynku polskim pojawił się serek wiejski Piątnica, który w bardzo szybkim tempie zyskał sporą grupę zadowolonych konsumentów.
Serek wiejski to termicznie obrobione ziarenka twarożku znajdujące się w lekkiej i pasteryzowanej śmietance. Każde opakowanie serka pozbawione jest konserwantów, dlatego należy je przechowywać w temperaturze +1 do +6 stopni C.
Serek wiejski można podawać jako przekąskę, na zimno lub ciepło.
100 g serka wiejskiego zawiera:
97 kcal.
11 g białka,
2 g węglowodanów,
5 g tłuszczów.

Serek wiejski – rodzaje
Serek wiejski dostępny jest nie tylko w postaci tradycyjnej, a więc jako granulowany twarożek zanurzony w lekkiej śmietance. Piątnica proponuje nam również:

serek wiejski ze szczypiorkiem,
serek wiejski z miodem,
serek wiejski z ananasem,
serek wiejski z brzoskwinią,
serek wiejski z truskawkami,
serek wiejski lekki,
serek wiejski lekki rodzinny,
serek wiejski z probiotykiem,
twarożek domowy.

Nowością wśród serków wiejskich Piątnica jest serek z probiotykiem. W jego składzie znajdują się unikalne kultury probiotyczne Howaru. Żywe kultury bakterii pomagają utrzymać właściwy poziom dobroczynnych bakterii, które pozwalają utrzymać właściwy poziom mikroflory w organizmie.
Serek ten proponowany jest zwłaszcza tym, którym zależy na zdrowiu i dobrym samopoczuciu.
To, co odróżnia serek wiejski z probiotykami od innych dostępnych na rynku jest to, iż nie zawiera on cukru, sztucznych barwników, konserwantów oraz substancji smakowych. Zawiera bogactwo białka oraz niską ilość tłuszczu i węglowodanów.
100 g serka z probiotykami to 97 kcal, 11 g białka, 2 g węglowodanów, 5 g tłuszczu.

Serek wiejski – przepisy
Serek wiejski to produkt, który można wykorzystać podczas przygotowywania wielu dań. Oto kilka ciekawych propozycji:

Sałatka makaronowa
Jako że sałatka jest daniem, po które chętnie sięgamy, warto zadbać o to, by nasza rodzina czy też goście zajadali się różnymi smakami. Proponujemy dlatego sałatkę z wykorzystaniem serka wiejskiego.
Składniki:
200 g serka wiejskiego,
150 g makaronu świderki,
100 g tuńczyka w oleju,
2 nieduże pomidory,
50 g selera naciowego,
50 g zielonego groszku,
1 papryka zielona,
oliwki,
sok z cytryny,
oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
makaron ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Warzywa pokroić, tuńczyka odsączyć. Wymieszać wszystkie składniki, dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek, na koniec wrzucić serek wiejski, całość wymieszać. Schłodzić w lodówce.

Sałatka owocowa z serkiem wiejskim
Propozycja dla osób lubiących słodki smak sałatki.
Składniki:
1 żółty melon,
2 jabłka,
kiść winogron,
3 kiwi,
150 g posiekanej czekolady,
200 g serka wiejskiego,
szklanka rodzynków,
2 łyżki miodu pitnego.
Przygotowanie:
jabłka i melon obrać i usunąć pestki. Wszystkie owoce pokroić w kostkę, wymieszać z czekoladą. Dodać serek wiejski, rodzynki. Całość polać miodem.

Sałatka z serkiem wiejskim i łososiem
Jak widać serek wiejski może być produktem sałatek smakujących idealnie za każdym razem.
Składniki:
10 dag łososia wędzonego,
3 jajka ugotowane na twardo,
1 cebula,
pęczek szczypiorku,
ząbek czosnku,
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Jajka, cebulę, czosnek, szczypiorek, łososia drobno posiekać, dodać serek wiejski. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem.

Racuszki z serkiem wiejskim
Propozycja na podwieczorek, który z pewnością spotka się z uznaniem każdego małego i dużego łakomczuszka…
Składniki:
½ szklanki mąki,
½ szklanki mleka,
½ szklanki serka wiejskiego,
1 jajko,
szczypta soli.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Rozpuścić na patelni odrobinę tłuszczu, następnie nakładać małe porcje ciasta i smażyć na niewielkim ogniu po 2 minuty z każdej strony. Racuszki smakują doskonale z ugotowaną mieszanką warzywną, na którą składają się groszek, kukurydza oraz papryka.

Zapiekanka z serkiem wiejskim (lasagne)
Serek wiejski może wchodzić również w skład lubianej przez wiele osób lasagne. Do jej wykonania potrzebować będziemy następujących składników:
500 g serka wiejskiego,
1 serek Twój smak (125 g),
1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30%,
2 naturalne jogurty 125 g,
¼ l soku pomidorowego,
½ kg mięsa mielonego wołowego lub cielęcego,
40 dag sera żółtego,
7 pomidorów lub 2 puszki pomidorów bez skórki 400 g,
2 duże cebule,
4 ząbki czosnku,
oliwa z oliwek,
paczka makaronu lasagne,
przyprawy: sól, bazylia, oregano, gałka muszkatołowa, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Cebulę pokroić, 3 ząbki czosnku rozgnieść, natkę pietruszki posiekać. Podsmażyć, następnie dodać mielone mięso, posolić i odstawić.
Drugą cebulę pokroić, zgnieść 1 ząbek czosnku, podsmażyć je. Dodać obrane i starte pomidory, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Gotować stale mieszając do odparowania wody, następnie połączyć z usmażonym mięsem. Odstawić.
W osobnym naczyniu rozmieszać serek wiejski i serek Twój smak o smaku śmietankowym, 1 jogurt naturalny, 1 łyżkę gałki muszkatołowej.
Zetrzeć żółty ser.
Do prostokątnego, żaroodpornego naczynia, które należy posmarować oliwą układać kolejne warstwy aż do wyczerpania produktów: płaty makaronu, bez uprzedniego gotowania, sos pomidorowy z mięsem, sos z serków oraz starty ser.
Górną partię makaronu polać szklanką soku pomidorowego, następnie drugim jogurtem naturalnym, posypać żółtym serem.
Piec w temperaturze 180-200 stopni przez 45-60 minut.

Polecam Ci:

ravestin producent | lutenea | sliminazer opinia | calminax sklad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *