Odchudzające owsiane ciasteczka z czekoladą i migdałami

Dzisiaj mam coś dla wszystkich łasuchów – także tych, którzy postanowili przejść na dietę 🙂 Do ciasteczek owsianych, na które dziś podaję przepis, nie dodajemy cukru, natomiast zastępujemy go niewielką ilością płynnego miodu. Jeśli chcecie zrezygnować z czekolady, przed wstawieniem ciasteczek do piekarnika posmarujcie je śmietaną – to nada im połysk.

Potrzebne składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 10-15 ml mleka
  • 60 g masła
  • 50 g polewy czekoladowej
  • 2 łyżki śmietany (najlepiej kwaśnej)
  • mała paczka migdałów łuskanych i 1/3 paczki płatków migdałowych
  • pół łyżeczki soli

Na stolnicy lub na blacie kuchennym wysypujemy i mieszamy płatki owsiane oraz mąkę. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy miód, solimy i podgrzewamy na małym ogniu, uważając aby nie zagotować mleka. Następnie dodajemy masło i nadal podgrzewamy do momentu aż tłuszcz się roztopi.

Mąkę i płatki owsiane wymieszać na stolnicy. Mleko z miodem i solą podgrzać do temperatury około 40 stopni, dodać masło i poczekać, aż się roztopi. Mleko powoli, małymi porcjami dolewamy do ciasta, cały czas je mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę, jeszcze raz mieszamy, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub pokrywką i odstawiamy na 1 godzinę.

W tym czasie smarujemy pergamin za pomocą pędzelka (jeśli nie macie możecie użyć wacika lub kawałka ręcznika papierowego). Ciasto układamy na natłuszczonym pergaminie. Wałek oprószamy mąką (aby ciasto się nie przyklejało) i wałkujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm. Następnie kroimy je na prostokąty 4 x 2,5 cm lub kwadraty 3 x 3 cm i przenosimy je na nasmarowaną tłuszczem blachę. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy aż się zarumienią.

W tym czasie rozpuszczamy czekoladę. Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika, dekorujemy je polewą czekoladową (za pomocą rękawa cukierniczego lub po prostu łyżki) tworząc cieniutkie paseczki. Na środku każdego ciasteczka posypujemy odrobinę płatków migdałowych i kładziemy po jednym migdale.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *