Co jeść w upały?

jedzenie lato

Upały, na które większość z nas czeka, nie są łatwe do przetrwania. Pomocna może być dieta. Okazuje się, że powinna ona bazować na świeżych owocach i warzywach, o które w sezonie nietrudno. Wakacje to dobry czas, by w naszym jadłospisie zagościła dieta śródziemnomorska.

W upalne dni w zapomnienie odejść powinny tłuste dania typu schabowy, smażony kurczak, żółte ery, słodycze oraz alkohol. Ich miejsce zająć powinny sezonowe owoce i warzywa a także ryby morskie, białe mięso drobiowe, jogurty oraz kefiry. Taka zmiana wpłynie korzystnie na ciśnienie krwi.

Przeczytaj też: Dieta śródziemnomorska.

Za nasze zdrowie odpowiada ponad w połowie styl życia, niemal w ćwierci środowisko, w którym żyjemy i jedynie w 16% uwarunkowania genetyczne. Warto dlatego zadbać, by w ciepłych miesiącach zwiększyć swoją aktywność fizyczną oraz poprawić swoją dietę wprowadzając do niej wartościowe i lekkie produkty przekładające się nie tylko na poprawę zdrowia, ale i samopoczucia.
Wskazane jest zatem spożywanie każdego dnia kilku porcji świeżych owoców i warzyw. Najzdrowsze są te w naturalnej postaci, pozbawione dodatkowej porcji cukru. Produkty te świetnie komponują się z mussli stanowiąc idealną propozycję na wartościowe i sycące wakacyjne śniadanie i podwieczorek.

Upały sprzyjają utracie wody, wobec czego zadbać należy również o nawilżanie organizmu od wewnątrz. Najbardziej pomocna jest wówczas niegazowana woda mineralna oraz herbatki ziołowe. Zwykło się mówić, że każdego dnia powinniśmy wypijać około 2 litrów płynów i warto zadbać o to, by rzeczywiście tak było. Dzięki temu skóra zostanie odpowiednio nawilżona, co przełoży się na dobrą jej kondycję, zaś z organizmu usunięte zostaną toksyny, co z kolei poprawi funkcjonowanie poszczególnych narządów oraz komórek.
Wysoka temperatura powoduje podwyższenie temperatury ciała. Każdy wzrost o jeden stopień C powoduje wzrost zapotrzebowania na wodę o pół litra, o czym w upalne dni warto pamiętać, nawet jeśli nie czujemy, że chce się nam pić.
Lekarze odradzają sięganie po duże ilości napojów, w składzie których znajduje się kofeina, która pobudza i działa moczopędnie.

Upalne dni powodują, że częściej się pocimy a wraz z potem usuwane są woda i sole mineralne. Ich niedobór powoduje osłabienie, brak apetytu, nudności, skurcze łydek.
Aby temu zapobiec, w okresie wakacji sól, o której mówi się, żeby była stosowana z umiarem, może być stosowana w nieco większych ilościach. Warto połączyć ją ze świeżymi warzywami, pomidorami czy ogórkami, można dodać ją również do szklanki wody mineralnej.

Wartościowe soki owocowe
Woda stanowi budulec naszego organizmu, dlatego nie może jej zabraknąć w codziennym menu. Bez niej jesteśmy w stanie przeżyć zaledwie kilka dni, przy czym bez pożywienia około miesiąca.
Aby dlatego organizm funkcjonował prawidłowo, zadbać powinniśmy, by to, co mu dostarczamy było wartościowe. Wybierajmy zatem napoje wysokiej jakości.
Owoce mogą stanowić podstawę dla soków. W trosce o zdrowie warto jednak wybierać te, które wykonane są z koncentratów owocowych oraz naturalnych aromatów.
Soki naturalne pozbawione są konserwantów, sztucznych aromatów oraz barwników, rzadko też są dosładzane cukrem. Aby zatem przekonać się, co pijemy, warto czytać etykiety.
Odradzamy sięganie po napoje gazowane oraz te, w składzie których znajdują się sztuczne barwniki, konserwanty oraz substancje słodzące.
Jako że latem mamy dostęp do rozmaitych owoców i warzyw warto robić soki samodzielnie.
Przeczytaj też:
Soki z sokowirówki

Lato to czas sprzyjający utracie wagi. Upał zniechęca bowiem do jedzenia, choć będąc na urlopie niejedna z nas może dać się ponieść chwili zajadając się goframi z bitą śmietaną czy lodami z kalorycznymi polewami. Jasne, że nie warto sobie tego odmawiać, jeśli mamy na nie ochotę. Pamiętajmy jednak, że znacznie bardziej wartościowa będzie morska ryba z zestawem surówek aniżeli słodki deser, który uczucia głodu nie zabije, za to zemdli a następnie popsuje nam samopoczucie, kiedy okaże się, że nasza waga zamiast pokazywać mniej, wyświetla cyfrę nieco wyższą…
Aby zatem nie dopuścić do tak czarnego scenariusza pamiętajmy o wyższości ryb morskich nad tłustymi kiełbaskami, które są zarówno smaczne, zdrowe, jak i mniej kaloryczne.
Polecamy pstrąga, którego można nafaszerować ziołami, natką pietruszki, czosnkiem, skropić cytryną i upiec na grillu.
Do każdego obiadu warto przygotować sałatkę sporządzoną z sezonowych warzyw, przyprawioną ziołami oraz skropioną oliwą z oliwek.

Kuchnia śródziemnomorska przepisy

Ryż i cukinia w wersji śródziemnomorskiej
Składniki:
dwie średnie cukinie,
mała cebula,
ząbek czosnku,
łyżka oliwy z oliwek,
125 g ryżu,
500 ml bulionu,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, pieprz, sól,
feta.

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Kiedy się zeszklą, dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać ryż, zalać bulionem z przecierem pomidorowym. Wszystkie składniki wymieszać i przykryć. Gotować na niewielkim ogniu przez 20-25 minut do czasu aż ryż będzie miękki.
Na koniec dodać pokrojony w kostkę ser feta oraz świeżą bazylię.

Pieczone warzywa śródziemnomorskie
Danie idealne na upalne dni. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przygotowane w piekarniku sprawi, że warzywa będą miękkie, jednak nie rozgotują się.
Składniki:
2 cebule,
500 g cukinii,
500 g bakłażanów,
750 g pomidorów,
2 zielone papryki,
2 ząbki czosnku,
pół szklanki oliwy z oliwek,
szczypta soli,
vegeta,
pieprz,
natka pietruszki.

Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, cukinię i bakłażany w plastry o grubości około 1 cm. Warzywa podsmażyć na patelni z oliwą.
Pomidory sparzyć i usunąć z nich skórkę oraz twardą część przy szypułce. Przekroić na pół, położyć na papierowym ręczniku przeciętą częścią.
Z papryki usunąć nasiona, pokroić na małe kawałki. Następnie wraz z pomidorami i odrobiną oliwy i przyprawami przełożyć do formy. Przełożyć podsmażone warzywa.
Formę wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Przeczytaj więcej:

sliminazer I Calminax apteka cena I artroser producent I ravestin producent

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *